Perfectionisme Coaching

Zeg me dat ik oké ben
Lees meer

Wat is Perfectionisme?

Perfectionisme zorgt ervoor dat mensen heel veel stress ervaren en zodoende uit evenwicht geraken. Het ontneemt mensen hun levens- en werkvreugde, en het belemmert ook verdere ontplooiing en werkvoldoening.

We sturen onszelf dan bijna uitsluitend aan via het denken. Het voelen, onze intuïtie en onze creativiteit worden genegeerd. Het is ondertussen duidelijk geworden dat perfectionisme zo goed als altijd de directe aanleiding is van burn-out.

Terwijl je misschien net het tegenovergestelde zou denken, zorgt perfectionisme geregeld voor tijds- en kwaliteitsverlies. Het vele piekeren, de overdreven niet haalbare kwaliteitseisen, faalangst, uitstelgedrag enz. zorgen ervoor dat de efficiëntie en effectiviteit van een persoon met dit patroon duidelijk minder is dan wat hij in zijn mars heeft. Perfectionisme en de gevolgen ervan vormen voor veel bedrijven verborgen kosten waar men vaak de ogen voor sluit. Op privévlak kan dit een zware druk geven op familiale en andere persoonlijke relaties.

Dit coachingstraject is erop gericht om mensen te bevrijden van perfectionisme zodat ze weer in harmonie en in hun authentieke kracht kunnen staan. Zowel privé als op de werkvloer resulteert dit in een innerlijke rust, vertrouwen, zelfvertrouwen, meer energie en resultaatgerichtheid.

Symptomen van perfectionisme zijn:

1. Veel denken en vaak piekeren
2. Moeilijk interne rust vinden, heel gestresseerd voelen
3. Je grenzen niet respecteren, teveel verantwoordelijkheid op jou nemen, waardoor je uitgeput raakt
4. Onrealistische en/of onbereikbare kwaliteitseisen stellen
5. Veel nood aan bevestiging en aanvaarding door anderen
6. Pleasegedrag en conflicten vermijden
7. Enkel die dingen waarnemen die niet oké zijn volgens jouw normen
8. Controledwang
9. Angsten
10. Uitstelgedrag – of het tegenovergestelde: alle taken onmiddellijk moeten doen
11. Moeite hebben met kiezen of beslissen
12. Jezelf niet oké kunnen vinden

Mijn coaching aanpak

Ik werk volgens de OCP-methodiek, dit is een manier van coachen die door Marcel Hendrickx ontwikkeld werd vanuit zijn jarenlange ervaring als internationaal erkend NLP-trainer en vanuit zijn missie om mensen van hun perfectionisme te bevrijden. OCP staat voor “Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme”. Het is een krachtige methodiek waarin een aantal NLP-principes en -technieken gecombineerd worden.

Ik geef ook training, workshops en talks

Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui.